Python este un limbaj de programare pe care îl recomand cu putere celor care doresc să intre în lumea programatorilor. Este o cale netedă și dreaptă.

Pentru că cel mai bine se învață experimentând (learning by doing), te provoc  să scrii primele linii de cod în Python. Dacă nu ai făcut asta niciodată, aceasta este o ocazie potrivită. Poate că până acuma ai scris cod HTML, JavaScript sau C++, dar niciodată Python. Încearcă asta acum.

Personal îmi place să păstrez începutul unui lucru cât mai simplu (mă refer la principiul KISS – keep it simple, stupid). Îți propun să treci peste instalarea Python și să folosești un interpretor online. Aici găsești unul. Asta în cazul în care folosești Windows. În Linux pur și simplu trebuie să deschizi un terminal și să execuți python.

Întreabă-l pe Google despre Python

Nu este o afirmație arogantă, este spre binele tău. În această călătorie de programator, este foarte important să te deprinzi în a pune întrebarea corectă, iar apoi să cauți un răspuns adecvat. Încetul cu încetul vei dobândi această capacitate și vei vedea cum începi să te descurci bine și singur. Eu Programator îți este alături.

Primele linii de cod în Python le-am scris în anul 2013 când la locul de muncă folosind Raspberry PI, am observat cum Python este de mare folos. Nu uita ! Întreabă ! Ce este Raspberry Pi ? De data aceasta te ajut cu răspunsul. Wikipedia spune că Raspberry Pi este un computer de dimensiuni mici și are ‘scopul de a promova învăţarea noţiunilor de bază din domeniul informaticii în şcoli’. Îmi aduc aminte cum încercând să rezolv un anumit task, căutam pas cu pas ce trebuie să fac. De exemplu ‘Cum se scrie într-un fișier ?‘. Stackoverflow – nu te lasă la greu ;).

Lasă-ți curiozitatea și creativitatea să te conducă în călătorie !

Python – Noțiuni de bază

De multe ori pe parcursul călătoriei îmi reamintesc că ‘nu trebuie sa reinventez roata’. Ea a fost inventată odată. Nu trebuie să mă complic. Am fost tentat să întocmesc aici o prezentare elaborată a noțiunilor de bază din Python. M-am oprit la timp și m-am gândit la infinitatea de tutoriale online care au o structură excelentă. Eu Programator își propune să inspire, să îndrume și să te ajute să treci mai departe atunci când ești blocat.

Așadar am pentru tine o ofertă limitată și gratuită: Consultare pe Skype sau pe Hangouts. Trimite un email la euprogramator@gmail.com cu subiectul ‘Vreau consultare gratuită’. În email descrie ce te interesează și câteva detalii despre tine. Vom planifica apoi împreună întâlnirea.

Variabile

Variabila este o rezervare a memoriei calculatorului în care se reține o valoare sau o informație. Aș îndrăzni să numesc variabila ca cea mai importantă componentă a unui program. Variabila se definește printr-un nume. Variabilei i se atribuie o valoare.

Băiatului meu în vârstă de 5 ani îi explic noțiunea de variabilă în felul următor: Variabila este ca un pahar în care se poate pune apă. Se poate pune multă apă sau puțină apă sau deloc. Se poate pune suc sau se poate pune Latte Macchiato pt. tati ;). Lichidul se poate muta dintr-un pahar în altul (atribuirea) sau se poate gusta (interogarea variabilei).

Dacă nu poţi explica ceva unui copil de şase ani, atunci nici tu nu ai înţeles. 

Albert Einstein

Tipuri de date

Din analogia de mai sus, tipul de lichid reprezintă tipul de dată al variabilei. Tipurile de date sunt:

 • numeric
 • string
 • lista
 • dicționar

Exemplu:

pahar = 'apa'

 • pahar reprezintă variabila,  apa este valoarea sau informația, iar ‘ ‘  marchează tipul de dată string (text).

Instrucțiuni de control

Nu este suficient doar să reținem informația în program, ci dorim să o și manipulăm. Nu-i așa ?

Instrucțiunea if – este o instrucțiune menită să evalueze o expresie, în urma căreia va lua o decizie.

Python - instructiunea if

Python – instructiunea if

Instrucțiunea for  –  este folosită pentru a executa o acțiune în mod repetat. În exemplul de mai jos, fiecare element al listei familie  va fi afișat pe rând pe ecran.

Python - instructiunea for

Python – instructiunea for

Da. Ai observat bine. Nu se poate executa copy-paste la codul de mai sus. Va trebui să depui un efort și să îl scri manual. Te vei familiariza astfel cu sintaxa python.

Funcții

O funcție este un bloc de cod grupat. Gruparea se face în funcție de funcționalitate și ajută la estetica codului.

O funcție poate:

 • avea unul sau mai mulți parametri de intrare (input).
 • să nu aibă nici un parametru de intrare.
 • să returneze un rezultat (rezultatul este marcat prin cuvântul cheie return).
 • să nu returneze nici un rezultat.

O funcție trebuie:

 • să fie marcată de cuvântul cheie def.
 • să aibă un nume.
funcții

Python – funcții

Exemplu:

Poți testa codurile de mai sus în interpretorul online din link-ul de la începutul articolului.

Am prezentat pe scurt câteva noțiuni ce stau la baza programării.

Călătoria este lungă, dar frumoasă. Nu este timp de pierdut. Pornește la drum!

Aminteam în articolele precedente câteva resurse ce te ajută în învățare. Diversificarea resurselor este importantă. În acest tutorial Ramon Năstase prezintă, deasemenea, primele noțiuni în Python.

În articolul precedent scriam despre inteligența artificială. Aici este un clip interesant cu o mașină autonomă (aplicație a inteligenței artificiale) și robotul Sofia – două concepte în același clip.

Stai aproape! În articolul următor vei fi îndrumat spre prima ta aplicație în Python.

Dacă dorești să fii notificat atunci când vor apărea urmatoarele articole, abonează-te mai jos la Newsletter.

Lasă, te rog, un comentariu mai jos și spune-ți părerea. Dacă ai întrebări nu ezita, ÎNTREABĂ-MĂDacă crezi că acest articol este interesant pentru cineva cunoscut, nu uita să îl împărtășești.

Please follow and like us: