Da. Python este folosit în domeniul Artificial Intelligence (Inteligența Artificiala). În articolul precedent am răspuns la întrebarea: „Ce limbaj de programare să învăț ?”. Am prezentat noțiunea de limbaj de programare și am concluzionat prin a sugera limbajul Python ca prim limbaj de programare. În continuare doresc să expun două mari domenii în care Python este folosit cu succes. Unul ‘în trend’ (Artificial Intelligence), iar altul ‘mai clasic’ (Web development cu extindere spre Internet of Things).

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence (AI) este un domeniu ce se ocupă cu dezvoltarea de mașinării care sunt capabile să acționeze ca omul.

Artificial Intelligence

Artificial Intelligence

În orice domeniu există o parte teoretică și o parte practică, aplicabilă sau care se poate implementa. Când vine vorba de implementare, ca programator, te gândești la ce limbaj de programare să folosești. E necesar totuși să cunoști și noțiuni teoretice, de bază, despre domeniul în care lucrezi.

Pe Udacity.com a apărut un curs teoretic ce te poate introduce în noțiunile de bază ale AI. Când m-am uitat peste acest curs am observat că, pe tot parcursul lecției 2, unde este vorba despre planificarea rutei, a fost folosită harta României ca exemplul. Găsesc interesant ca acest start-up din Silicon Valley să folosească tocmai harta României ca exemplu. Deși pronunțarea orașelor era una americană, cred că nu este doar o coincidență folosirea acelei hărți. România și românii sunt jucători importanți în IT, atât local cât și global.  Asta mă încurajează.

Revenind la subiectul nostru, în ce privește implementarea AI, Python deține un număr considerabil de module. Din lista de module se pot observa și subdomeniile AI:

  • Machine Learning.
  • Neural Networks.
  • Natural Language & Text Processing. Cred că ai auzit de Fake News. Aici se încadrează :d.
  • și altele.

Machine Learning

Machine Learning (ML) este capacitatea unui computer de a ‘învăță’, fără a fi programat în mod specific, pe baza datelor care îi sunt oferite. În alte cuvinte, algoritmul este implementat o dată, iar computerul va putea face față unor noi seturi de date, pe care nu le-a mai întâlnit și pe care le va putea procesa. Acest aspect oferă acestei tehnologii un potențial gigant, de unde și teama de Sofia și urmașii ei.

ML este întâlnit în multe ramuri ale tehnologiei, în care datele utilizatorilor sunt achiziționate și interpretate.

Poate nu te-ai gândit în felul acesta, dar tu îi ajuți pe Google, Amazon, Facebook sau YouTube prin furnizarea de date, date care pot fi folosite ca input pentru algoritmii lor.

Apropos, vorbind de utilitatea limbajului Python, acesta este folosit și la Google sau NASA. YouTube și Dropbox au la bază Python. Alte branduri populare care folosesc Python ar mai fi: Instagram, Spotify sau Yahoo  și lista poate continua.

Quora, deasemenea, folosește Python. Ca răspunsuri la întrebarea: ‘Care este cel mai bun limbaj de programare pentru Artificial Intelligence ?’, Python este majoritar.

În toată frenezia aceasta creată de Cryptocurrency (monezi digitale precum Bitcoin), Python împreună cu Machine Learning își fac loc cu ușurință. Au fost create programe(roboți) de tranzacționare automată pentru aceste monezi digitale.

IOTA are o librarie oficială în Python. IOTA este o monedă digitală (cryptocurrency) ce își propune să vină cu soluții în domeniul Internet of Things și este pe locul 4 în ce privește capitalul de piață. Pentru cei interesați, IOTA merită o analiză mai aprofundată.

Web development

Web development este un domeniu foarte popular în programare. Nu cred că mai este necesară o explicare a termenului, atâta timp cât, cu toții folosim zilnic aplicații în browser și navigăm pagini web.  Știm ce sunt și cum arată. Interesant este, însă, să știi să le construiești.

Web development se împarte în: Front-end (ceea ce se vede în browser sau interfața cu utilizatorul) și Back-end (partea care rulează pe server).

În zona de Back-end, Python este reprezent prin două framework-uri mai populare. Este vorba de: Django și Flask. Ambele au o documentație bună ce te poate ajuta în a începe să înveți Web Development.

Django este mai mare și mai ‘puternic’ decât Flask, având o documentație mai atractivă și un ghid ‘Getting Started’ ușor, eficient și practic.

Pentru zona de Front-end, cel mai popular limbaj este JavaScript, un limbaj asemănănor cu Python. Așadar, învățând Python îți va fi ușor să înveți JavaScript ca al doilea limbaj de programare. Framework-uri populare sunt: Angular (dezvoltat de Google) și React (de la Facebook).

Artificial Intelligence are implicații serioase și în domeniul Web.

Internet of Things și Artificial Intelligence

Internet of Things (IoT) este un alt domeniu în plină expansiune. IoT se ocupă de interconectarea aparatelor electronice (lucrurilor) între ele prin intermediul internet-ului. Numărul de astfel de aparate electronice este în continuă creștere atât în domeniul casnic (Home automation) cât și în domeniul industrial (vezi conceptul de Industry 4.0).

Python iși aduce și aici aportul pe partea de server, în procesarea și analiza datelor. Foarte multe mini-computere (de exemplu Raspberry Pi) facilitează programarea în Python.

Combinația nu ar fi perfectă dacă nu chemăm și Artificial Intelligence în discuție. IoT are nevoie de AI pentru a-și mări potențialul !

Am prezentat, pe scurt, câteva domenii în care limbajul de programare Python își găsește aplicabilitate. Personal, cred că aceste domenii se vor extinde mai mult și mai mult. Ceea ce experimentăm astăzi este doar începutul !

Dacă dorești să fii notificat atunci când vor apărea urmatoarele articole, abonează-te mai jos la Newsletter.

Lasă, te rog, un comentariu mai jos și spune-ți părerea. Dacă ai întrebări nu ezita, ÎNTREABĂ-MĂDacă crezi că acest articol este interesant pentru cineva cunoscut, nu uita să îl împărtășești.

Please follow and like us: