Ce este un limbaj de programare ?

Pentru început doresc să definesc ceea ce se înțelege prin limbaj de programare. O definiție ar fi: „Un limbaj de programare este un set bine definit de expresii, reguli și tehnici valide de formulare a instrucțiunilor pentru un computer”. Pe lângă definiție, sursa Wikipedia mai prezintă și alte noțiuni introductive și utile.

În continuare mă voi folosi de definiție pentru a face o introducere a limbajului de programare:

Un set bine definit de:
 • Expresii. Exemplu: ‘a > b’.
 • Reguli. Exemplu: Unele limbaje cer semnul ‘;’  după fiecare expresie. Este o regulă de care mulți programatori uită, iar în unele limbaje de programare chiar s-a renunțat la această obligativitate.
 • Tehnici. Exemplu: Moștenirea (eng. Inheritance) este una din cele patru concepte ale Programării Orientate pe Obiect – (eng. Object-Oriented Programming – OOP). Dacă nu ai auzit până acum despre concepte, nu te îngrijora, ci privește-le ca atare. Vei ajunge inevitabil să le cunoști și să lucrezi cu ele.

Învățând un limbaj de programare, practic, te vei familiariza cu aceste expresii, reguli și tehnici care sunt relativ asemănătoare în toate limbajele de programare.

Debugging

Continuând analiza definiției limbajului de programare, observăm că aceste trei componente menționate mai sus trebuie să fie valide.  Un computer nu acceptă expresii eronate și va atenționa programatorul cu privire la erorile de sintaxă. Procesul prin care programatorul evaluează codul în scopul de a identifica erori sau comportamente nedorite se numește debugging. Nu trebuie să reții acum acest termen. Ca programator vei petrece mare parte din timpul tău făcând debugging și vei deveni foarte familiar cu acest proces. Unii sunt de părere că acest proces ‘răpește’ mai mult timp decât producerea de cod în sine.

Clean Code

Penultimul aspect pe care îl analizăm din definiția limbajului de programare face referire la formularea instrucțiunilor. În programare există anumite standarde când vine vorba de redactarea și organizarea codului. Deși computerul probabil nu se va ‘plânge’ de modul în care ai organizat codul, nu tot același lucru îl vor face colegii tăi programatori care vor întreține sau dezvolta codul tău ;). Introduc aici conceptul de Clean Code pe care personal îl definesc ca fiind ‘arta de a scrie cod’. E de preferat ca un programator începător să își însușească ‘Best practices’, precum și conceptul de Clean Code, încă din primele faze ale pregătirii. Obiceiurile greșite pot fi greu de gestionat. Recomand două cărți pe acest subiect. Acestea pot fi găsite la secțiunea Resurse – Cărți.  Este vorba de Clean Code și Code Complete.

Ultimul aspect, deloc de neglijat, al definiției limbajului de programare se referă la ‘computer’. Codul scris de programator este destinat să ruleze pe o anumită platformă, prin urmare, orice programator trebuie să cunoască platforma pentru care scrie cod (Computer, Smartphone, Server etc).

Scopul unui limbaj de programare

Pentru a răspunde la întrebarea „Ce limbaj de programare să învăț ?„, trebuie pus în discuție faptul că fiecare limbaj de programare are un scop pentru care a fost conceput și o arie în care se pretează a fi utilizat.

Limbajele se pot clasifica în Low-Level (mai aproape modul în care ‘înțelege’ computerul) sau High-Level (mai aproape de modul în care înțelege omul). Ce limbaj de programare să învăț ? Probabil pentru început e pretabil unul din categoria High-Level.

Majoritatea limbajelor de programare sunt încadrate și în categoria General Purpose. Acestea sunt folosite în domenii ca Web Development sau Mobile App Development.

Un alt domeniu mare și răspândit în industrie este Embedded Systems, în care, bineînțeles, sunt folosite limbaje Low-Level, dar nu numai.

La întrebarea „Ce limbaj de programare să învăț ?” voi răspunde tot cu o întrebare: „Care este domeniul în care dorești să te dezvolți ?” (Web, Mobile, Embedded sau altul).

Pe Quora se găsește, deasemenea, o întrebare referitoare la scopul limbajelor de programare.

Python – Limbaj de programare

 

Ce limbaj de programare să învăț ? - Învață Python

Învață Python

Tocmai am sugerat un alt răspuns la întrebarea noastră. Un răspuns pe care poate unii îl așteptau.

În continuare voi argumenta, pe scurt, acest răspuns și voi prezenta câteva resurse folositoare pentru a învăța limbajul de programare Python. Originea numelui limbajului de programare Python este, deasemenea, destul de interesantă.

Python este:
 • un limbaj High-Level.
 • un limbaj General Purpose.
 • ușor de asimilat și învățat pentru începători.
 • răspândit în multe domenii (exemplu: Web, Scripting, Artificial Intelligence, Maschine Learning, Big Data, Scientific Computing, chiar și Embedded)
Resurse Python.

Resursele de valoare pot să îți accelereze procesul de învățare, de aceea îți recomand câteva:

 1. Site-ul oficial Python. Ghidul începătorului sau secțiunea Documentație, îți pot fi de mare ajutor în familiarizarea cu expresiile și regulile limbajului de programare Python, menționate la începutul articolului.
 2. Programming Foundation with python. Este un tutorial practic care te pune pe drumul cel bun. Te pregătește pentru a scrie singur un program.
 3. Learn Python – Codecademy. Este un mod simplu și practic care te ajută să începi să scrii cod cu mâna ta atunci când nu prea știi cum să faci asta.
 4. Două cărți de la secțiunea Resurse – Cărți (Learning Python și Learn Python The Hard Way).
 5. Python Tutorial – Tutorials Point. Îți oferă o prezentare teoretică și structurată a limbajului.

Resurse sunt multe, dar importante sunt accesarea și parcurgerea lor efectivă. Unele pot să ți se potrivească mai mult, iar altele mai puțin. O strategie inteligentă este combinarea mai multor resurse atunci când înveți. Deasemenea, nu uita conceptul de ‘learning by doing’  – învață exersând. Îți urez spor la treabă !

Dacă dorești să fii notificat atunci când vor apărea urmatoarele articole, abonează-te mai jos la Newsletter.

Lasă, te rog, un comentariu mai jos și spune-ți părerea. Dacă ai întrebări nu ezita, ÎNTREABĂ-MĂDacă crezi că acest articol este interesant pentru cineva cunoscut, nu uita să îl împărtășești.

Please follow and like us: