Auzim tot mai mult despre industria IT în Romania. Cum că este în creștere și are o proporție mare în PIB-ul Romaniei (6%). Se vorbește mereu de salariile mari din IT. Dar ce împlică de fapt să lucrezi în IT sau să fii programator ?

Personal cred că aceste informații pot provoca 2 tipuri de reacții în mințile oamenilor. Pe deoparte cei care lucrează în acest domeniu se bucură – se naște sentimentul de siguranță și de apartenență la ceva mare și de perspectivă. Pe de altă parte cei care nu lucrează în domeniu parcă privesc de departe cum cei din IT sunt ‘favorizați’ prin salarii mari, fără impozit pe venit, asigurare de sănatate privată plus multe alte beneficii.

Mi s-a întamplat sa văd reacții de genul:
– Ce lucrezi ?
– Sunt programator.
– Aaa… înteleg, ești IT-ist (parcă cu regret și distanțându-se puțin).

Interesant termen: ‘IT-ist’.

Programatorii, în Romania cel puțin, sunt văzuți ca aparținând unei categorii mai aparte – de parcă nu ar fi și ei pământeni.
Sunt aici să iți spun că probabil și tu poți fi programator. Eu Programator te poate ajuta să descoperi dacă programarea e pentru tine sau dacă nu.
Probabil ți-ai dat singur un răspuns la întrebarea: „Programarea este pentru mine sau nu ?”. Verifică te rog acest răspuns și cu programatori. S-ar putea să ți se schimbe răspunsul din afirmativ în negativ sau din negativ în afirmativ :).

Ce este programarea ?

Dacă stai și citești acest blog trebuie că ai câteva abilități de operare pe calculator sau mai multe :). Sigur ai executat măcar o dată acțiunea de Copy-Paste în mod manual. Ei bine, această acțiune manuală, spre exemplu, poate fi executată și în mod automat de către un program. Una din definițiile programării ar putea fi aceasta: „Programarea este automatizarea unui proces manual„. Digitalizarea este în creștere puternică. De aici derivă nevoia de programare și de programatori.

Pentru a întelege mai bine ce este un program și cum se realizează el, fac analogie cu o rețetă culinară.

În primul rând, trebuie să facem cunoștință cu ‘bucătăria’ și cu uneltele și ‘ingredientele’ de acolo. Practic aflăm cam ce se poate face. În programare e importantă o imagine de ansamblu asupra a ce se poate face și care sunt limitările. 

În al doilea rând, avem nevoie de un plan, de o ‘rețetă’ și de o viziune clară a ceea ce vrem să facem. Un program trebuie să aibă o anumită structură, arhitectură sau design. Fiecare din ‘ingredientele’ pe care le punem împreună poate fi asemanat cu codul pe care îl scriem pentru a alcătui programul, iar ‘vesela’ pe care o folosim poate fi asemănată cu tool-urile sau cu limbajele de programare folosite. La fel cum un preparat poate fi făcut în diferite vase, și un program poate fi scris în diferite limbaje de programare. Unele limbaje pot fi potrivite pentru task-ul nostru pe când altele nu sunt potrivite. La sfârșit urmează testarea/’gustarea’ și livrarea produsului final.

Cum să încep ca Programator ?

Dacă am început deja să iți dau un gust de programare, continui prin a menționa necesitatea unui plan de acțiune. Programarea este un domeniu în care trebuie să dai dovadă de organizare, gândire analitică și hărnicie. Îți va fi mai ușor dacă ai un plan de învățare din care să reiasă clar ce vrei să inveți, cu ce scop vrei să înveți și etapele pe care le vei parcurge. Acest plan este individualizat în funcție de nivelul de experiență la care se află fiecare. Esențială este invățarea teoretică îmbinată cu exersarea (learning by doing).

Era cât pe ce să uit una din cele mai importante abilități necesare pentru a fi un programator ‘implinit’: Limba engleză.

Așadar, începe prin a întocmi un plan.

Eu Programator te poate ajuta cu întocmirea acestui plan, executarea lui însă va depinde de tine personal.

Un tool care te poate ajuta în organizarea și pastrarea ideilor este Workflowy. Workflowy este plăcut și simplu de utilizat și iți crește considerabil productivitatea. Este un tool pentru realizarea de așa zise ‘TO DO lists’. În programare ai de-a face zilnic cu ‘TO DO-uri’.

Plan Programator

Întocmește un plan – Pune-te în mișcare

Unde pot să ajung ca Programator?

Fie că dorești un job ca programator, că dorești să ghidezi o echipă de programatori sau că dorești să profesezi într-un domeniu conex, scopul și ținta sunt esențiale în a te ajuta sa măsori progresul tău.

Mai menționez aici și alt domeniu conex: Tester sau QA (Quality Assurance) Engineer. Acesta este cel care testează și identifică punctele slabe ale aplicației, verifică dacă programul creeat îndeplinește cerințele și dacă au fost respectate o serie de norme și standarde în procesul de producție de software.

Dacă scopul tău este să obții un job ca programator, o descriere de job te poate ajuta în a-ți stabili scopul și ținta.

Exemplu de descriere job: Programator Python (Django)
  • cunoașterea limbajului de programare Python.
  • experiență în construcția de aplicații web cu framework-ul Django.
  • experiență cu RESTful API.
  • cunoștințe baze de date (SQL).
  • experiență cu aplicații ce rulează pe server.
  • Version Control System (Git).
  • metodologia Scrum.
  • etc.

O astfel de listă poate fi descurajatoare, dar luată punct cu punct și cu răbdare te poate conduce la jobul dorit. Apropos, există soluție prin care să rezolvi veșnica problemă cu ‘nu am experiența’. E simplă ;).

Pe scurt, ca programator, poți ajunge atât de departe cât determinarea, dedicarea și răbdarea ta personală te vor purta.

În articolele următoare voi aborda abilitațile pe care trebuie să le dobândești pentru a fi un programator bun. Voi prezenta conceptele importante și voi explica concret ce implică munca de programator, cu exemple.

Dacă dorești să fii notificat atunci când vor apărea urmatoarele articole, abonează-te mai jos la Newsletter.

Lasă, te rog, un comentariu mai jos și spune-ți părerea. Dacă ai întrebări nu ezita, ÎNTREABĂ-MĂDacă crezi că acest articol este interesant pentru cineva cunoscut, nu uita să îl împărtășești.

Please follow and like us: